Aleksey's blog

Welcome to my world…

10 000 пъти по-бърз интернет!

В Женевския център CERN (European Organization for Nuclear Research) се подготвя огромен скок в развитието на Световната мрежа. Ново откритие прави възможно предаването на данни по познатите канали да става десет хиляди пъти по-бързо.
Ако разработката на учените от CERN стане факт, изтеглянето на един филм или пък на всички песни на Rolling Stones ще става за секунди… Според професора по физика от Университета Глазгоу Дейвид Бритон, новата технология ще промени напълно подхода към решаването на информационните задачи и ще ни накара да преразгледаме възгледите си за електронните средства за комуникация. Професорът дава за пример транслирането на холографски изображения, видеоконференции с HD качество, игри, в които едновременно участват стотици хиляди геймъри и пр.

Large Hadron Collider (LHC)

Важна стъпка по пътя на създаването на новата система ще бъде направена през лятото на тази година, когато в центъра CERN ще включат Large Hadron Collider (LHC) — новият ускорител на частици, създаден за изследване възникването на Вселената. В същото време ще бъде пусната нова мрежа, която да получава генерираните с огромна скорост данни.

55 000 сървъри в 11 централи, разположени в САЩ, Канада и Далечния Изток са свързани с оптични кабели. В течение на следващите две години броят на сървърите ще достигне 200 000. Учените предполагат, че подобна система ще направи ненужно съхраняването на информация на домашните или офис компютрите.

За съжаление, цялата тази необуздана мощ се използва само от специалисти за сложни изчисления в областта на физиката, астрономията, биологията… Ако новата рожба на CERN се превърне в платена услуга, успехът й ще зависи най-вече от цената, която едва ли ще е достъпна за повечето компютърни потребители. не бива да забравяме и за инициативата Интернет 2.

Източник

506 views

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *