Aleksey's blog

Welcome to my world…

Conquiztador – online игра

Бих искал да запозная читателите ми със следната онлайн игра:
http://conquiztador.bg , или иначе казано “КонятКуцТодор” :)
Понеже страшно много ми хареса, реших даже и безплатна реклама да й направя. Ето за какво става на въпрос всъщност:  (копирано е от сайта на играта, аз само го доукрасих с картинки)

Описание на играта
(кратка версия)

ConQUiZtador е стратегическа игра за трима участника, базирана на отговаряне на въпроси.
Играе се на картата на България, разделена на 18 територии, и целта е да се завладеят възможно най-много територии и да се получат точките, които те носят.
Победител е играчът с най-много точки на края на играта.
Битките за територии се водят с въпроси, а не с оръжия.

Играта има следните основни фази:
Разпределение на базите
conquiztador-shot1
Базата на всеки играч се поставя върху случайна територия от картата. Тези територии нямат общи граници и носят по 1000 начални точки. Всяка база се бележи в съответния цвят със замък с три кули.

Поделяне на териториите
В тази фаза играчите се съзтезават за празните територии.
Всеки рунд започва с познавателен въпрос* за тримата. Отговорът на познавателните въпроси е винаги положително цяло число.
Играчите имат 10 секунди за отговор (предположение), като побеждава този, който е най-близо до правилния отговор. Ако има два еднакви отговора, побеждава по-бързият.
conquiztador-shot3
Позналият въпроса може да избере две територии, а вторият по успех – една.
Играчите могат да избират само свободни територии, гранични на техните. Ако няма такива – всяка свободна територия. Изборът се прави за десет секунди – ако времето изтече, изборът е случаен и автоматичен.
Всяка завзета територия носи 200 точки.

Битка
Тук вече играчите завладяват териториите на опонентите (и точките, които те носят).
Тази фаза се състои от 3 рунда и всеки играч напада във всеки от тях, като редът на атаките в първите 2 рунда е случаен.
През първия рунд играчите нападат само територии, граничещи с техните и несъдържащи база на противника.
Атакуваният и атакуващият играят, а третия наблюдава.

Битката протича по следния начин:
На атакувания и атакуващия се задава един избирателен въпрос* и имат 15 секунди да изберат правилния от 4 отговора.
Защитникът печели, ако отговори правилно на въпроса, а атакуващият – не.
conquiztador-shot21
В този случай на защитника се дават 100 точки за успешна защита.
Атакуващият печели, ако познае отговора, а защитникът – не. В този случай нападателят печели спорната територия и съответните точки.
Ако нито еидн от двамата не даде верен отговор, никой не печели нищо и никой нищо не губи.
Ако и двамата познаят отговора, битката се решава с познавателен въпрос*

Ако атакуващият победи, получава спорната територия плюс 400 точки, а защитникът губи толкова точки, колкото е стойността й. От този момент тази територия струва 400 точки.

През втория рунд могат да бъдат нападани всички съседни територии, дори и да съдържат базата на противника.
Когато се напада база, атакуващият трябва да събори всичките 3 кули на замъка.
Една победа (познат въпрос) събаря една кула и битката продължава докато не паднат и трите. При грешка на нападателя атаката приключва.
Ако и трите кули паднат, нападателят получава всички точки и територии на защитника и вторият излиза от играта.
Ако атаката приключи преди падането на базата, съборените кули остават в този вид и не се налага да бъдат нападани отново.

В третия рунд от битката играчът с най-много точки атакува първи, следван от втория по резултат.
Всичко може да бъде нападано през този рунд (далечни територии и бази на противника), така че всеки все още има шанс да спечели играта.

Последен Познавателен Въпрос*
Ако повече от един играч имат същия брой точки на края на играта, изходът се решава с последен познавателен въпрос*. Правилният му отговор носи 10 точки.

Бележки върху битката
Атака на територия за 200 точки може да донесе 600 точки разлика, а територия за 400 точки може да заличи 800 точки разлика.
Понякога има възможност за атакуване на вече разрушен замък, което носи 400 точки на атакуващия (ако победи) и -1000 точки на загубилия т.е. 1400 точки разлика между двамата.
През финалната атака, ако точките са близки, трябва да се предвижда, че защитника може да спечели 100 точки ако защити успешно територията си.
По време на разпределението на териториите може да се стремите да доближите базата на някой противник, за да имате възможност да я атакувате още през втория рунд, както и да защитите базата си със свои територии, за да не бъде атакувана преди третия рунд.
Когато нападате база във втория рунд и разрушите само една или две от кулите й, това дава възможност на третия играч да завземе по-лесно тази бази в третия рунд (остават по-малко кули за събаряне).

——–
*Познавателен въпрос – това е въпрос, чийто отговор е цяло положително число, което може да бъде познато или просто да сте близо до него
*Избирателен въпрос – въпрос с 4 възможни отговора, от които се избира, като само един от тях е верен

———–
На пук на самия себе си, ще издам няколко трика, до които съм достигнал самичък (дори и да ги пише някъде из форума или правилата, не съм го видял от там.):

1. Най-стратегическото място от цялата карта е най-долното, най-ляво поле (Пирин). При дълга игра се старайте да избирате него. А ако сте на къса – тогава автоматично ви се пада територия и няма нужда да се тревожите за това.

2. Което и поле да сте избрали (или ви се е паднало) за база, направете всичко възможно всички гранични полета също да са във ваше владение. По този начин при къса игра противниците ще могат да атакуват въпросната база чак в третия рунд.

3. Винаги се стремете да завладявате териториите, които граничат с полетата съдържащи “базите” на противниците. По този начин при втория рунд на късата игра, ще можете директно да атакувате базите.

Ето и едно-две шотчета на моите лични постижения в играта

conquiztador-100

Тук постигнах 100% точност на отговорите, което попринцип е трудно за постигане.

Общо 2 пъти съм стигал 7 звезди (максимума) - това е шот на втория път, и класацията в която заемам 63то място. Първия път ако не се лъжа бях на 26то, но нямам шот.

В час по информатика става голямо мазало, когато играем целия клас :D
Ако искате да се пробвате срещу мен някой ден – пишете в коментарите :P

8,399 views

, , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Conquiztador – online игра”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *