Aleksey's blog

Welcome to my world…

Как да си сложим кирилица на компютъра? (windows xp)

След тази статия нямаше как да не се включа в призива “Пишете на кирилица!”.  Още първия месец след като ми прекараха интернет (беше преди доста години) аз започнах да се уча да пиша на кирилица (фонетична), точно заради това правило във форума в който отскоро се бях регистрирал. Тогава ми беше странно дори на мен, но реших да спазвам правилото. Постепенно свикнах да си пиша изцяло на кирилица и започнах да общувам основно с хора, които също пишат само на кирилица. По този начин след още известно време латиницата започна изцяло да ме дразни! Под “латиница” имам предвид български с латински букви. Това е отвратително нещо за мен. В съвремието… какъв е проблема, след като сме българи, в българия и пишем на български език… да пишем на кирилица? Родната ни азбука? Някои се оплакват, че не могат да си я инсталират… ами добре… ето как става номера (windows XP):

1. Start menu –> Control Panel –> Regional and Language Options –> Languages –> Details –> Add — избирате Bulgarian от горното поле и от долното избирате Phonetic или BDS … или и двете. phoneticДавате ОК, след това Apply и ако не се лъжа може да се наложи да рестартирате компютъра (но не съм сигурен). След тази кратка процедура долу вдясно би трябвало да имате възможност за смяна между различните клавиатурни подредби. Смяната най-често става с комбинацията от Alt + Shift

2. Втория начин за внасяне на кирилица е използване на софтуер… Единия вариант е FlexType 2k При този начин задължително ще ви иска да рестартирате, и попринцип от по-разбиращите не е много препоръчителен, след като windows-a си има вградени подредби.

3. Третия вариант не съм го пробвал, но  също се дава като възможност — BG Phonetic XP – 2K За него и не гарантирам.

6,293 views

, , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Как да си сложим кирилица на компютъра? (windows xp)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *