Aleksey's blog

Welcome to my world…

Последни промени: 16.01.2009

Победен от… smtp server?

Току-що моята овенска упоритост бе надвита по брутален начин от един smtp server… в предишни постове съм споменавал моя прословут mail server… всъщност не бях надвит току-що… бях надвит след повече от месец мъчения. А днеска тотално се скапах. Хем съм го правил и преди, хем пак не успявам да го направя както трябва. Цял ден съм се мъчил и пробвах какво ли не… и google ползвах, и из форуми четох, и всякакви указания… идеите ми просто се изчерпаха. Всъщност имам едно нещо наум, но него съм го запазил за крайна, драстична мярка, която вероятно ще приложа още утре. Засега махам формата за контакти.
От няколко дни ми се искаше да направя нещо ново по блога… защото отдавна не бях правил нищо… днес си рестартирах брояча на посетители (вие не можете да го видите), защото не отчиташе правилно. Изчистих му DB-то и сега е като новичък. Оптимизирах си колкото мога блога, и се надявам да зарежда достатъчно бързо, че да не дразни…
Другото ново по блога е, че отпреди повече от седмица съм го регистрирал в различни български топ класации, и съответно съм сложил банерчета, чрез които трябва да се гласува.
Преди няколко дни си сложих една функция за коментарите… идеята беше породена след тази статия. Вече не може да пишете коментари в този блог на “шльокавица”. Само кирилица! Това стана благодарение на Боян Юруков.
Също така днес пробвах proxy сървъри… и единствения извод, до който стигнах беше, че от Тайван сайта се отваря ужасно бавно.
Колебая се дали да не сложа функция за цитати… но ми се струва малко излишно.

Edit 24 часа по-късно: Успях да оправя най-после проблема с mail сървъра! Овенската ми упоритост ОТНОВО НЕ беше надвита ]:) Много съм доволен от себе си…

1,116 views

, , , , , , , , , , , , , , ,

12 Responses to “Последни промени: 16.01.2009”

 • angelari says:

  Странна личност си, някак ми допадаш. Но това звучи малко педалски. Та да те питам дай някакви насоки как да науча най-бързо десетопръстната система. Аз затова се зачетох най-вече в блога ти, ама ме увлече и май го изчетох целият, което се случва рядко.

  Aleksey
  : кирилизирано.

 • angelari says:

  Sorry за шльокаваицата, ама на кирилица пиша страшно бавно. Е може би с твоя подкрепа ще се оправи това.

  Aleksey: Кирилизирано.

 • Aleksey says:

  Ами единственото, което мога да ти кажа като съвет за изучаване на десетопръстната система, вече съм го казал — тук — http://87.97.249.125/blog/?p=619 . Там съм дал достатъчно насоки за това. А ако имаш нужда от допълнителна помощ за програмката как се ползва – на разположение съм. Просто я пускаш и почваш буква по буква да учиш клавиатурната подредба. Въпреки, че аз пиша на фонетична и на БДС съм доста зле, всички твърдят, че БДС е много по-удобна и на нея се пише по-бързо и лесно. Затова ти препоръчвам да почнеш да учиш нея.
  Между другото единствената причина да не изтрия коментарите, е че ми напомни да пусна пак функцията за кирилица :) Бях я спрял. (то се вижда де, щом си успял да пуснеш коментари…). Сега обаче пак я пускам.

 • angelari says:

  mai ne si se spravil s kir4li4ata.Ne mi e mnogo razbiraemo kakva e tazi neistova omraza kam latini4ata,no vseki si ima pravo na izbor.
  Misalta mi za desetoprasnata mi e dali kato pridvizva6 prastite po klavizturata triabva da gi premestva6 i 4etirite na gorniat red ili mesti6 prasta i pak go vra6ta6 v osnovno polozenie i niakakvi takiva ne6ti4a.Ne mi se iska da zau4avam ne6tata gre6no i posle da se boria da se otu4vam ot gre6noto
  Blagodarnosti za barziat otgovor

 • Aleksey says:

  Ето сега вече трябва да ти направи проблем при писането на латиница. Омразата идва от там, че е дразнещо… имаме си роден език, родна азбука, която е достатъчно хубава, за да пишем на нея. А шльокавицата е един вид гавра. Все едно да пишеш на английски с български букви – звучи тъпо. Колкото до това как се движат пръстите. Колкото повече можеш да пишеш, толкова движенията стават по-малки, бързи и точни. Аз вече отдавна съм се научил да пиша без да гледам клавиатурата и без изобщо да се замислям кой клавиш къде е. Мисля върху това, което пиша. Но това става постепенно. Никой не се е родил научен. В началото е нормално да се звериш пред клавиатурата, докато научиш кой бутон къде е. Примерно след 1 месец упражнения обаче, вече изобщо няма да се замисляш и движенията ще ти се усъвършенстват от само себе си, както на теб ти е най-удобно. А горе-долу разположението на пръстите мисля че беше така:
  Двата палеца за space bar-a. На буквите F и J трябва да са двата показалеца, като за тях са отредени и G и H. Средните пръсти са на D и K, а безименните на S и L. За кутретата остават A и ; , но лично аз кутрета малко ги ползвам, защото на мен ми е по-удобно по друг начин. Това, което ти изброих е стартовата позиция на пръстите. Иначе ти си избираш как ти е най-удобно и си пишеш :) .

 • angelari says:

  добре де ама сега няма емоции

 • angelari says:

  и този довод за езика и азбуката не ми е смислен.За мен наи вазното е да се пише вазможно най бързо.А това при болшинството от хората е вазможно с латиница

 • angelari says:

  А и савет сайта ти е бавен.Пробвай да го забързаш

 • Aleksey says:

  Има си емоции :) ето –> ]:) . Има страшно много хора (в това число и аз), които пишем на кирилица и се справяме по-бързо на нея, отколкото на латиница. Иначе признавам си, и аз в началото писах на латиница. Фонетичната кирилица е почти същата като латиницата (като подредба) . Има 2-3 букви, които са на други места, но лесно се свиква. Ако мислиш, че така ще ти е по-лесно – научи се да пишеш на фонетика.
  Колкото до сайта – забързал съм го на макс, но точно по времето когато ги пишем тия коментари, и най-вече когато ти си писал последния си коментар наистина е бавен, защото съм пуснал торент клиента да сийдвам. От там ми се скапва цялата upload скорост и по този начин на теб ти излиза бавно сайта. Просто е качен на собствен сървър и зависи от интернет скоростта ми (която напоследък е много зле). :( И освен това не знам дали си забелязал, но на коментарите има една функция за редакция :) Имаш 15 минути след като си пуснал коментара възможност да го редактираш. Няма смисъл да пускаш 15 коментара един след друг.

 • angelari says:

  а да ама трябва и емоциите да са на кирелица а при мен нешто не работят скобите

 • angelari says:

  а за десетопрасната има ли някаква идея как точно да си преместваш прастити от горния на долния ред.Или е както си свикнеш.() ь ньмерих каде са ми скрили скобите.заучавал сам доста неща грешно и после е голямя мъка да се отучиш.Та за това така настоятелно питам.

 • Aleksey says:

  Попринцип си има разни правила, но дори и аз не ги знам, да си призная. Аз си пиша както ми е удобно на мен и това ми върши достатъчно работа. Пиша си бързо и сравнително безгрешно. Пък и дори и да е грешен начина… голяма работа. На мен ми върши работа и съм доволен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *