Aleksey's blog

Welcome to my world…

Шофьорски курс

Понеже напоследък много се радвам на едно съвсем прясно събитие в живота ми реших да пусна постче тук посветено на него. Става дума (както се вижда и от заглавието) за шофьорския курс! От 13-годишен мечтая да имам книжка, и сега, вече на 19 години имам тази възможност. След много мъчения от моя страна (и от на майка ми), насочени към баща ми, успях да се запиша да карам този вече споменат по-горе шофьорски курс. След месец ще имам книжка!

Та за да не е само едното фукане цялата статия, съм приготвил малко материали за всичко което включвам под “курс за шофьорска книжка”, а именно – самия курс и изпитите които го съпътстват…

За да се запишете за шофьорски курсове е необходимо да си подготвите някои документи предварително, а и да сте осведомени за някои промени в законите. Това ще Ви спести доста неприятности и време. Обучението на курсиста се провежда индивидуално според неговите възможности до постигането на желания резултат! Курса се състои от две части:

Курса по практика се състои от 31 кормилни часа по управление на автомобила в градски и извън градски условия, съгласно установените нормативни документи. Часовете по практика се провеждат в удобно за вас време!
Курса по теория се провежда от квалифициран преподавател в оборудван за тази цел кабинет в който се предоставят необходимите материали за подготовка.

Курсът
Теоретична част. Най-важната от тях е, че за да бъдете допуснат до обучение и съответно да преминете такова трябва да имате навършени 17 години и 9 месеца ! Не е много приятно, но спокойно за всяко нещо си има времето. Ако вече сте ги навършили продължете с четенето.

Необходимите документи за курса са:

 • Медицинско свидетелство – свидетелството важи една година, като е желателно да не е толкова старо!
 • Ксерокс копие на личната карта – копие на личната карта от двете и страни
 • Такса ДАИ – тази такса се плаща накрая на всеки курс. Внимавайте!!! Обикновенно тази такса е включена в цената на самият курс, но разбира се има и недобросъвестни колеги, които Ви примамват с “евтини” курсове, а накрая се оказва, че трябва да платите тази и още няколко такси!
 • Желателно е преди започването на курса да се снабдите и с “Закон за движение по пътищата”, въпреки че той ще ви бъде предоставен за ползване от инструктура по време на курса. Този учебник ще бъде “дясната” Ви ръка при изучавене на пътните знаци, маркировката, сигналите на регулировчика. Колкото и да Ви се струва излишен – купете си го. Често пъти ставаме свидетели как опитни шофьори с недоумение гледат регулировчика на кръстовището, уверявам Ви не е трудно човек да не изглежда смешен. Даже прочитането му преди започването на самия курс да Ви се стори скучно, това е един безкрайно полезен труд.

Изпит – звучи по страшно отколкото е всъщност! Това е проверката на това как сте усвоявали практическите и теоретичексите занимания, и първата и най-важната крачка за да станете шофьори.

Преди обаче да се явите на изпит трябва да сте си подготвили следните неща:

 • лична карта;
 • поне два химикала;
 • много кураж и спокойствие.

Изпитът се провежда след приключване на обучението. Самият изпит се състои от две части – теоретичен изпит (листовки) и практичен изпит (кормуване). Всяка от частите е еднакво важна, но за да бъдете допуснати до втората част – кормуването задължително трябва да сте преминали с успех първата част – листовките.

Теоретична част – Тук ще бъдат проверени познанията Ви по Правилника за движение по пътищата, както и възжностите Ви за адекватна преценка на теоретични положения от правилника. На теоретичният изпит ще получите две листовки с по 30 въпроса. За да ги попълните вярно разполагате с време от 40 минути, като нанасяте отговорите направо на листовката и нямате право да задрасквате. Преди да започнете с попълването се съсредоточете и спокойно, и много внимателно прочитайте въпросите, като трябва да бъдете убедени в отговора си преди да го отбележите на съответното място. От всичките 60 въпроса трябва да сте направили поне 55 верни за оценка “да”, или имате право на не повече от 5 грешки за да преминете към следващата част от изпита.

Практичен изпит – Това е втората част от изпита. След като вече сте показали, че владеете оновните правила за движение по пътищата, е дошло време да покажете как сте усвоили майсторското владеене на автомобила. Точно тук си проличава и основната разлика между самите инструктори т.е. способността на всеки да предаде на своите ученици способноста добре да се; контролира автомобила по време на движение. Изискванията към тази част от изпита са добро боравене с органите на управление – волан, педали, мигачи и скоростен лост. Важно за изпитвания е също доброто ориентиране в пътната обстановка, спазването на всички пътни знаци и най – вече задължително спиране на знака “STOP” (най-често допусканата грешка!). При тази част от изпита изпитващия седи в автомобила на мястото на инструктора и само указва посоката за движение.
Към тази част от изпита подходете с особенно внимание. Не е необходимо да се притеснявате това само ще Ви пречи, обикновенно се минава през места, по които сте минавали много пъти по време на обучението си, познати са Ви както пътните знаци така и натовареността на движението. За да се представите добре в тази част от изпита не се притеснявайте да питате инструктора си по време на обучението си за кръстовища, които са Ви непознати, как трябва да се реагира при пътна ситуация, в която не сте попадали или по въпроси по които имате някакво съмнение.
Ако инстуктора си е свършил добре работата и Вие сте се отнесли с необходимото внимание и уважение към съвместната ни работа, то тези изпити ще бъдат преминати с успех!

Вие вече сте придобили правото да си получите Свидетелството за управление на МПС и вече с гордост и отговорност можете да се наречете водач на МПС.
Пазете останалите участници в движението, бъдете разумни зад волана и помнете, че не винаги по-бързият се справя с работата си по-качествено.

Източник

1,246 views

, , , , , ,

10 Responses to “Шофьорски курс”

 • Дидо says:

  Ти така си мислиш. :) Самата теория е около две седмици, след това 32 кормилни часа, след това изпит листовки, изпит кормуване. След това, подаваш документи, и чакаш.
  Тоест, ако всичко е в график, и не те скъсат на изпитите, най-краткият срок е около 2 месеца и малко отгоре. Иначе при подаване на документите, можеш да си направиш така нареченета акспресна поръчка- става до 10 работни дни. Нормалната поръчка, става до 30 работни дни. Забележи, че казвам работни, тоест събота и неделя и празниците не се броят.
  Иначе успех Убиецо. ;P

 • admin says:

  Брат ми като е вземал книжка всичко е станало за по-малко от месец даже ;) Не е ходил на теория, а само се е подготвял вкъщи – една седмица. Кормуването му е било доста по-малко от на останалите, защото са му видяли нивото просто… След това самия изпит на теорията го е взел без грешки, а практическия изпит му е продължил около 10 минути (общо отиване до някъде с връщането и паркирането)… След това колко е чакал за самата книжка не знам, но всичко е било много по-бързо от 2 месеца :) А на всичкото отгоре при мен ситуацията е така – в понеделник почнах теорията, а от утре почвам практиката :P

 • Дидо says:

  Успех! Крайно време ти е. Да не си помислиш само, че като вземеш книжкат авече си шофьор! Ще изпоблъскаш малко колата, и тогава ставаш шафьор. :D Иначе ако имам път към Пловдив, ще се оглеждам внимателно, като пресичам. ;D

 • admin says:

  Ти пък да не си още пешеходец бе :D Мислех, че отдавна имаш книжка вече… и не съм си и помислял даже, че като взема книжка ще бъда и шофьор :D :D Просто ще имам правото съвсем законно да си карам количката и няма да се притеснявам (имаше случай когато ме спипаха кат карах без книжка, ама то това е друга тема :D )

 • Дидо says:

  Аз от както съм шофьор, косата ти беше още къса, и нямаше интернет :D

 • Aleksey says:

  Първо – преди 3 години няма как да си имал книжка щот си бил на 15, а аз бях на 16 тогава ;) Второ, имам нет от 8 годишен :D През телефона беше и личния ми рекорд за проверка на мейла (в yahoo) беше 30 мин. …
  Абе не съ ебавай с меня. Вече напредвам :P Скоро ще идвам да те диря из Русето да те газя ]:)

 • Дидо says:

  О, заповядай!
  Много ще ти се израдвам. Вземам вазеличнето, и ще ми доставиш анално удоволствие :)

 • Дидо says:

  О, заповядай!
  Много ще ти се израдвам. Вземам вазеличнето, и ще ми доставиш анално удоволствие :)

 • Aleksey says:

  Перверзник! С кофти наклонности! Тц тц тц… ако не беше мой човек, досега да си изял банана!

 • Дидо says:

  За съжаление се ползвам с привилегии. ;P
  А ти кога ще ми направиш акаунт тук? :P Визията на блога е убииствена междудругото. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *