Aleksey's blog

Welcome to my world…

11-ти септември 2001г.

Попринцип нямам намерение да занимавам никой с нещата ми от училище. Най-малкото защото изобщо не съм вманиачен на тема учене и разни такива. Отдавна спря да ме грее особено какви оценки получавам и т.н. Сега обаче, реших да ви споделя за една домашна работа по литература, която имахме наскоро. Трябваше да напишем есе за събитие, или  процес. И аз реших да си седна на трибуквието и да го напиша. Нямахме никакви ограничения, относно за кое точно събитие да пишем, така че беше нормално да изберем нещо от рода на 11-ти септември (още повече, че и когато даде задачата се спомена нещо за това събитие).

Та… реших да го пусна в блогчето и самото есе, което напълно си заслужи и най-високата оценка.

11-ти Септември 2001г.

(есе за събитие)

Всеки е чувал за трагедията, случила се на 11-ти Септември 2001-ва година. Случи се нещо, което промени необратимо САЩ и останалия свят .
Атентатите от 11-ти септември 2001 г. са няколко съгласувани самоубийствени покушения, извършени във вторник, 11-ти септември 2001 г. в САЩ от общо 19 терористи от арабски произход, отвлекли четири самолета Боинг. Два от самолетите се врязват в двата небостъргача (т.нар. „кули-близнаци“) на Световния търговски център в Манхатън, Ню Йорк в рамките на 18 минути – за 2 часа сградите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – главния щаб на министерството на отбраната на САЩ, в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2973 души, без 19-те терористи.Това събитие послужи като отключващ фактор за огромна повсеместна война срещу тероризма, както на територията на САЩ, така и в Средния Изток. Никой не можеше да повярва на очите си, виждайки как две от най-високите и най-здрави сгради в света рухват заради…огън. Поне такава е официалната версия за основната причина. Трудно е да се повярва на това твърдение. Този тип сгради не падат просто така. Строителни инженери, архитекти, пожарникари и всякакви специалисти потвърждават, че е изключено огъня да причини такъв тип тотално срутване. През 2005г. в Мадрид много по-дълго горя висока сграда, която не само не падна, но даже и не се наклони. Десетки свидетели на трагедията в Ню Йорк, между които пожарникари и полицаи са единодушни, че са чули експлозии в двете кули преди и по време на падането им, както и секунди преди сблъсъка с първия самолет. Всеки ден никнат нови доказателства и потвърждения, че официалната версия е пълна лъжа. Най-яркото доказателство за това е падането на съседна сграда, част от комплекса, която не е претърпяла никакви поражения в атаките. Обяснение за този феномен не бе дадено. Всички доказателства сочат, че подобна мащабна атака на територията на САЩ може да бъде организирана и извършена единствено от управляващата администрация.

Причините са необходимост от контрол върху населението на САЩ и природните ресурси на планетата. Общественото мнение е много важен фактор за легитимирането на последвалите престъпни действия на правителствената администрация. Чрез инсцениране на атаките се всява страх и паника сред населението, което е готово да даде още повече власт в ръцете на управляващите, които могат безпрепятствено да осъществят плановете за война в Средния Изток.

Кой има интерес от последвалите събития – окупирането на Афганистан и Ирак? Това са компаниите от военно промишления комплекс, които реализират печалби в размер на десетки милиарди долари, петролните компании, които след унищожението на една развита страна слагат ръка върху иракския петрол и се надяват да направят същото с иранските петролни залежи. Трагедията бе използвана като оправдание за установяване на тотална военна хегемония в Средния Изток.

Преките и косвени последствия на събитията от 11-ти Септември 2001г. са предпоставки за засилване на напрежението в международните отношения, за настоящи и бъдещи военни конфликти в Средния Изток и евентуално в целия свят, като е възможно този процес да ескалира в трета световна война.

Събитията от 11-ти Септември 2001г. са сравними с тези от 7-ми Декември 1941г. в Пърл Харбър – американската военна база на Хавайските острови. Тогава от Японската авиация бе извършена унищожителна въздушна атака, в която загиват над 2000 американски военни и са разрушени около 100 кораба и 390 самолета на американския военноморски флот. Всичко това се случва с предварителното знание на американското разузнаване и политическа върхушка. Събитието е използвано като предтекст за включване на САЩ във втората световна война. Общественото мнение е било твърдо против американска военна намеса в конфликта, но след този удар върху територията на страната вече няма пречки за това.
Атентатите от 11-ти септември са едно от най-мащабните и трагични събития на 21-ви век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на почти целия свят. Това събитие остави ярка следа в моя живот и в тези на всички останали и промени съдбите на милиони. Вече сме готови да си представим и най-страшните събития като реалност. От тук нататък вече нищо не може да ни изненада, колкото и невероятно да е то.

1,305 views

, , , , , , , , ,

One Response to “11-ти септември 2001г.”

  • Калоян Калоянов says:

    Есето е добро… ноо не съм съгласен с това, че всички сме били повлияни… лично на мен изобщо не ми направи впечатление. Имайки предвид, че американците провъзгласяват за герой човек хвърлил една кофа вода в пожар, кой знае колко преувеличен е и 11 септемри. Замисли се за кланетата и тиранията на които ние сме били подлагани в продължение на 500 години всеки ден! И сега се замисли – дали наистина това, че 2 сгради, малко техника и много лигльовци, които са се напикали от страх значат че 11 септември е наистина толкова запомнящо се?
    Истината за мен, е че американците са лигава; безпринципна; застояла нация, без реална идея за живота, която и в най-малкото вижда много само за да изпъкне пред другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *