Aleksey's blog

Welcome to my world…

Ще има слънчево затъмнение на 1 август

В България то ще бъде частично, ще се вижда най-добре в северната част на страната

На 1 август ще има пълно слънчево затъмнение. То ще може да се види от жителите на цяла Европа с изключение на страните в южната част на континента.

В България затъмнението ще бъде частично. То ще започне в 12:26 часа и ще приключи в 13:41 часа. С най-голяма продължителност и фаза ще бъде в северна България.
Заради различната географска дължина жителите и гостите на Смолян ще наблюдават явлението с пет минути по-рано.
Слънчевото затъмнение ще започне над северноамериканското арктично крайбрежие, ще премине над северния полюс и Азия и ще завърши над Китай.
Последното пълно слънчево затъмнение беше на 29 март миналата година. Най-добре то се виждаше от района на Анталия, Турция. На 11 август 1999 г. също имаше пълно слънчево затъмнение. То привлече множество туристи в района на Каварна, откъдето се виждаше максималната му фаза.
Слънчево затъмнение има когато Луната застане между слънцето и Земята и трите небесни тела са на една линия. Тогава Луната покрива изцяло или частично слънчевия диск и за кратко той става невидим.

Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри (това не са слънчеви очила). Ако не разполагате с такива, можете да си направите филтър с подръчни материали.

Подходящи са:
тъмното стъкло от предпазните маски на заварчиците,
основата с магнитно покритие от дискети, освободени от външната защитна обвивка,
метализирано фолио, което се използва за опаковане на цветя и подаръци,
стъкло, опушено със свещ.

Източник

Другото интересно нещо, около това събитие, е че ми се падна вътрешния изпит по кормуване да е точно тогава. И то не само като дата, ами и като час… от 12.30! Изпита беше минат успешно, а аз лично никакво затъмнение не видях/усетих… Може пък и да съм бил прекалено съсредоточен върху шофирането, кой знае…

859 views

, , , , , ,

One Response to “Ще има слънчево затъмнение на 1 август”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *