Aleksey's blog

Welcome to my world…

Завръщане…

Хмм… не съм писал от 43 дни! Това си е доста време за един блог… По едно време се бях отказал тотално от всичко това, но поразмислих и реших, че всичкия труд който съм хвърлил по блога, уеб сървъра и т.н. ще остане пропилян на вятъра… и реших да се “завърна” …

В момента е почти 4 сутринта… съвсем нормално време за мен да съм заседнал на компютъра и да ме е обхванала творческата криза :)

Смятам на кратко да кажа какво ми се случи през тези 43 дни на “писмена летаргия” … и не само писмена…
Още преди да започна да говоря за периода в летаргия имам да се оплача за едно нещо, в което не ми излезе късмета… а именно – от conquiztador имаше търг за 2 билета за концерта на Lordi, който беше в София на 6-ти Март… та… идеята ми беше да спечеля билетите, но не успях и то заради някакви стотни! Естествено на мен ще ми запецне нета точно когато Не трябва… Класирах се на 12-то място ако не се лъжа с 4-5 стотни разлика от този, който грабна билетите.
първите 20 дни не бяха нищо особено всъщност… мога единствено да се похваля, че бащата вече започна да ми дава колата по-честичко и без много да се опъва… даже веднъж успях и на даскало да отида с нея (точно този ден благодарение на колата постигнах нещо много добро…)

Междувременно успях да си избера вече официално ВУЗ и то именно ПУ… специалност информатика. Изпита също е по информатика, което лично мен ме улеснява много… ако беше по математика (или ако ми изискваха матура по математика – спукана ми е работата).  Те обаче не изискват матура по математика :) Изкарвам над 4.50 на изпита и съм вътре…

А за допълнителен стимул от страна на баща ми получих и една страхотна машинка:

products1257

процесор:  Двуядрен Intel Pentium Dual-Core T3200 (2.00GHz, 667MHz FSB, 1MB L2 Cache)

памет:  2GB DDR2 800MHz

твърд диск:  250GB, SATA 5400rpm

дисплей:  15.4″ TFT WXGA Color-Shine 1280×800

видео карта:  NVIDIA GeForce 8200M с до 256MB споделена памет

оптично устройство:  DVD записващо устройство

мрежова карта:  10/100/1000 Ethernet controller

безжични комуникации:  Wireless LAN 802.11b/g/Draft-N

звукова карта:  HD Audio поддръжка

високоговорители:  built-in stereo Speaker/Mic

аудио портове:  Headphones/S-PDIF/Mic

камера:  1.3MP Camera

четец на карти:  8-in-1 card reader (SD,MMC,MS,MS-Pro,mini SD w/ adapter,MS-Duo,MS-Pro Duo via adapter)

специални портове:  HDMI изход за лесно аудио и видео свързване с новите LCD/Plasma телевизори

детайли:  Express card slot, VGA, 4x USB 2.0

операционна система:  NO OS

батерия:  6-cell Li-ion Battery

тегло:  2.8 kg

Едно от хубавите качества на машинката беше това, че нямаше ОС… следователно не съм плащал лиценз от $200+ на “Малък и мек” а.к.а. Microsoft :) Първата ми работа вкъщи беше да си му сложа ubuntu и да си го настроя… Между другото точно днес излиза официално версия 9.04… аз обаче отдаавна си изтеглих бета версията и активно участвах в намирането и докладването на бъгове (все още се боря с един от 8.10, но другите 5-6, които открих са успешно преборени)

Навърших 20! От 4-ти април официално не съм тийнейджър вече…
Не го празнувах… и снимки нямам… но скоро ще публикувам снимки от камерата на лаптопа ;)

Накрая дойде времето в което наистина спрях да ходя на училище с цел да се подготвям за предстоящия ми изпит…  Бих казал, че напредвам… но ще ми трябва помощ за програмата, която ще трябва да пиша. Даже си признавам – още се чудя на кой точно език да я пиша – възможностите са  C, C++, Pascal и Basic… Pascal веднага отпада като вариант… учил съм го преди 4 години и определено не ми е по вкуса. “С” никога не съм го учил, а със С++ съм се занимавал близо три години, но… беше отдавна и почти ще ми се наложи да го почвам отначало. Basic го прегледах отгоре-отгоре какво представлява, и понеже вече съм малко по-добър с Visual Basic, мисля, че ще ми е сравнително лесно да го усвоя… Абе като цяло се колебая за C++ или Basic. Досега обаче под линукс не открих  компилатор на basic, което ми е странно и малко забавя процеса (напоследък вися само на лаптопа). А и май и уроци не откривам, което също ме изненадва.

И последното нещо, което ще споделя в този пост е, че скоро започвам и сериозното изучаване нa Java… естествено след изпита, защото за него няма да ми трябва.

Вече 30 минути пиша всичко това и смятам да оставям читателите на мира… понякога имам склонността да се уливам. Но истината е, че възнамерявам все пак да отида и на училище днес… тоест след 3 часа и понеже няма смисъл да си лягам вече… пиша глупости тук.

А за тези, които са успели да изчетат всичко до тук поздрав:
Cruachan – Some Say The Devil Is Dead

750 views

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *