Aleksey's blog

Welcome to my world…

Компютърна сигурност и оптимизация

При публикуването на тази статия казах, че ще публикувам моя такава за компютърната сигурност, но с приложенията, които аз ползвам и наблюденията, които имам аз.
Тук няма да говоря само за интернет сигурност, ами изцяло за елементарна поддръжка на един компютър, оптимизация и т.н. Най-напред се спирам на антивирусния софтуер обаче.

Лично аз ползвам от 2-3 години Nod32 и засега съм сравнително доволен. Нагласил съм си го да ми прави всекидневни сканове и по този начин защитата ми става зад гърба ми, тихомълком. Съобщения за вируси не ми бяха излизали от доста месеци (напоследък се появяват едни, но предполагам, че е заради сървъра, който поддържам).  Програмата е сравнително лека (за един съвременен компютър – много лека), ъпдейтва се редовно (при мен е по няколко пъти на ден) и е една от най-използваните изобщо в света. Аз съм доволен и я препоръчвам на всички като едно добро решение.
Nod32

Avast! – Никога не съм я ползвал, но и тя като Nod32 е една от добрите. Някой ден ще експериментирам и с нея.

AVG – По-точно AntiVirus Grisoft. Когато бях с по-слаба машина ми препоръчаха именно нея. Тя ми беше първата антивирусна изобщо в живота и си имам известно привличане към нея. Хубавото е, че има и Free версия, която можете да пробвате.

BitDefender – Никога не съм я ползвал и нямам лични впечатления. Но и тя се води една от най-добрите.

F-Secure – Същото като BitDefender…

Kaspersky – Когато баща ми си взе първия лаптоп тази програмка беше на него, съответно съм си имал вземане даване с нея, но не кой знае колко. Впечатлението ми е, че товари машината. Но това беше преди години и може вече да не е така. Също съм чел оплаквания от хора, които я ползват, че прави проблеми…

McAfee – Никога не съм я тествал лично, но и това ще стане при повечко време от моя страна.

Norton AntiVirus – Нямам лични впечатления, но мнението ми е горе-долу като при Kaspersky – и двете програми са прекалено мощни според мен. Може би и затова са най-известните, най-използваните и съответно според повечето хора – най-добрите изобщо.

Изброил съм само най-най известните и използваните антивирусни програми. Има още много, но според мен след като не съм ги тествал лично не мога да имам правото да определям коя е добра и коя – не. Важното, което трябва да знаете за антивирусните програми е, че НЕ трябва да имате повече от една на компютъра! Те не могат да се “понасят” една друга и може да стане фатално при инсталирането на повече от една. Когато искате да тествате различни антивируси задължително изтривайте едната програма, за да инсталирате друга!

Следващата стъпка в статията ще е за поддръжка и оптимизация на самата операционна система (Windows XP в случая).

Най-напред препоръчвам програмката SpyBot Search & Destroy. Попаднах на нея още преди доста годинки и тепърва беше започнала да се развива сравнително успешно. Може да открие страшно много видове Spyware, Malware, TrojanHorses, Tracking Cookies и какви ли не други грубости, които бихте могли да прихванете сърфирайки из интернет. Хубавото е че е напълно безплатна. Точно когато започвах да пиша тази статия си сканирах компютъра с тази програмка и успях да си открия 7 Tracking Cookies (поне за мен това изобщо не е много, като се има предвид откога не бях сканирал изобщо…)
Изтегли

Следващата програма, на която ще се спра е Advanced WindowsCare . Добра е за оптимизация. Можете да изтриете временните си файлове, да направите startup scan (да видите кои програми се стартират с операционната система) и съответно да спрете всичко излишно. Можете да сканирате и регистритата за нередности. Има функция и за spyware и security defence, но лично аз не мисля, че се справя добре колкото SpyBot S&D примерно.
Изтегли Advanced WindowsCare2

Попринцип в една такава статия е задължително да се спомене и защитна стена (firewall), но аз няма да препоръчам таква. Преди време се сблъсках с една… ако не се лъжа беше Comodo Firewall и в началото бях доволен. Доста време отделих докато я настроя както трябва. Но малко след това започна да ми прави странен проблем – изведнъж да ми спира интернета. След рестарт се оправяше, но не мога да си позволя да си рестартирам машината през половин час… Когато я махнах и проблема се махна.

Реших да пусна и информация относно различните видове вируси:

Тази статия представлява кратка класификация на видовете вируси.

Видовете вируси са няколко основни с множество от подвидове. В тази статия са описани 30 вида вируси и 8 вида вирусоподобни програми. Често вирусите представляват наколко от тези “видове” събрани в един вирус. Пример: резидентни и Stealth едновременно или други качества като често пъти са по много. Комбинациите между тези “видове” е най-коварното при вирусите. Вирусите са написани като изпълним код който се самозаписва някъде из програмата като модифицира програмата да изпълнява този код или кодът се записва с стартовите сектори на дискетите или хард диска за да се изпълни. Така вирусът става активен и нанася своя удар върху софтуера. Има и вирусоподобни програми, които помагат на вирусите.

Резидентни – те остават резидентни в паметта (така както остава някой драйвер до изключването или рестартирането на компютъра). От паметта вирусът може да се размножава и да смущава работата на компютъра и да поврежда файлове и цели програми.

Boot – тези вируси се самокопират в зареждащия сектор на дискетите и на хард диска, като копират системните файлове (ако хард дискът или дискетата са системни) на друго място на дискетата или на хард диска. Така, при опит да се зареди от заразената системна дискета, вирусите се зареждат успоредно с ОС и нанасят своите удари върху софтуера.

Вируси с директно действие – това са вируси, които се стартират, нанасят своя удар върху софтуера и се “самоизключват”, но остават като инфекция.

Stealth – вирусите са най–коварните, защото те причиняват големи щети и остават резидентни в RAM. Те още прикриват симптомите на вирусната инфекция и взаимодействат с различни антивирусни програми, като принуждават програмата да каже, че няма вируси. Тези вируси не показават промени по размерите на файла, който са инфектирали, което ги прави трудни за засичане и обезвреждане! Самият вирус лесно се укрива и трудно се премахва. Секторите от хард диска и (или) дискетата, където е записан оригиналът на вируса, се маркират като лоши (механично повредени), въпреки че не са повредени по никакъв начин. Bсички анти-вирусни програми, които проверяват хард диска или дискетите “виждат” маркираното “Лош сектор” и го прескачат и не засичат вируса. Друга мярка за защита е заетата техника от полиморфичните вируси на самопроменящ се код на вируса за дпълнителна самозащита.

Макро вируси – вируси, специално написани на “Word macro language” и на “Visual Basic Macro language”, като създават отделни макроси – вируси. Тези вируси често предизвикват правописни и стилистични грешки по текстовете на “WinWord”, “MacWord”, “DosWord”, а също и по таблиците на “DosExcel”, “WinExcel и “MacExcel” . Тези вируси не правят разлика между отделните версии на Word и Excel. Макро вирусите се пренасят като макроси по документи и таблици със записани макроси. Стартирането на макросите стартира и макро вирусите. Нападат първо файла Normal.dot (когато става дума за Word) или Normal.xlt (когато става дума за Excel), а после и всеки отворен документ.

Логическите вируси – те предизвикват не само множество щети, но и много логически грешки по време на работа. Те се активират, ако определени условия се изпълнят правилно.

Time-bomb вирусите са вируси с назначена дата на активиране. Ако попаднат в компютъра преди датата на активирането им, те само се размножават без да предизвикват повреди. На датата на активирането или след нея вирусите се активират и нанасят своя удар. Пример за такъв вирус е CIH (т.нар. Чернобил), който се активира на 26-ти април.

MBR (Master Boot Record) вирусите работят на принцип, близък на Boot вирусите. С тази разлика, че те не копират системните файлове, а се “смесват” с тях и ги модифицират, за да приемат вируса като част от тях, което прави невъможно премахването им. Когато от заразен системен хард диск или заразена от системна дискета, се зарежда ОС, вирусите се зареждат отново, успоредно с нея и нанасят своя жесток удар върху софтуера.

BIOS вирусите – това са тези вируси които освен че причиняват щети, правят и промени по BIOS-a на компютъра или се записват там. Най-честите промени са свързани с флопитата-често се обявява, че флопитата не са инсталирани и компютърът не може да ги използва. Разбира се, често пъти вирусите така разбъркват данните от BIOS-а, че компютърът не може да се стартира. Вирусите, причинили всякакви промени по BIOS-a, не позволяват нормалното пре-конфигуриране. Трети вируси се самозаписват в BIOS-a и се самостартират от там (още преди ОС да е заредена). Борбата с тези вируси е най-сложна защото те контролират целия хардуер и софтуер.

Размножаващи се – тези вируси само се размножават – без да причиняват нинакви повреди и каквито и да било други щети и последици.

Joke programs – всъщност те не са вируси, а шегаджийски програми, които се разпространяват като вирусите. Тези програми не причиняват никакви щети. Те само извеждат глупави съобщения и още по-глупави шеги.

Virus creating tool viruses – не са вируси а инструменти за създаване на вируси в големи количества. Вирусите, създадени от тези инструменти, обикновено са шифровани и лесно засечими, както и лесно отстраними.

ANTI-VIRUS viruses – не са вируси, а антивирусни програми, които се разпространяват като вирусите и обикновено са блок за самотестване срещу вируси. Желателно е да не ги допускате по хард диска, дисковете и дискетите си.

Хардуерните вируси са вируси, които спъват работата на хардуера по всякакви начини, симулирайки хардуерни проблеми, механически повредени сектори по дисковете и дискетите, повреди по тях, провалят тестовете на дисковите контролери и принуждават копютърът да не работи с дадени компоненти от хардуера. Вируса FireBurn е точно такъв – с цел самосъхранение блокира клавиатурата и мишката.

COM вирус е този вирус, който напада и заразява само “-.СОМ” файлове.

ЕХЕ вирус е този вирус, който напада и заразява само “-.ЕХЕ” файлове.

СОМ/ЕХЕ вирус е този вирус, който напада и заразява както “-.СОМ”, така и файлове на “-.ЕХЕ”.

Суматорните вируси са предвидени да събират и закръглят стойности предизвиквайки много големи бъркотии. Започвайки от най-ниските нива на Excel, стигайки до най-високите нива на счетоводни, ведомствени, подбанкови и банкови нива и функции. Тези вируси могат да объркат сметки, подменят стойности на резултати и знаци, в зависимост от индентификацията на дадено действие и сумите и вида на стойностите. Често тези вируси вкарват в обръщение неверни стойности, представяйки ги за верни, както и да отхвърлят верните стойности, като ги представят за грешни.

Псевдорутерите са вируси, които само смущават трансфера на данни, като предизвикват частични задръствания по мрежите и трансферните линии. Попаднали на подходящо устройство или в главния компютър на мрежа, те започват да се размножавт и да предизвикват тотални задръствания по мрежите и трансферните линии, препращайки информацията по различни вектори, където тя се губи. E-mail и локалните мрежи са главното им поле на действие.

Информационни замърсители са вируси с функции като на псевдорутерите (само че за предизвикахето на тотално задръстване и объркване на мрежите и на трансферните линии не е необходимо да са в главен компютър или устройство, а където и да било по мрежата и устройствата). Често тези вируси пращат пратка на адрес, различен от този който потребителят е посочил или обявяват съществуващ адрес в мрежа за невалиден или ако се набере грешен адрес, вирусите го приемат за валиден и пращат информацията в различни вектори на трансфер, където тя се губи.

Полиморфните вируси са много трудни за засичане, идентифициране и премахване, защото те постоянно променят своя код. Няма два еднакви кода на един и същ полиморфичен вирус, който е способен да направи хиляди самомодификации, с цел да се самопредпази от антивирусните програми. Принципът на полиморфията при вирусите е всяко копие да се кодира различно.

Биокомпютърните вируси са много интересни. Те представляват нещо като един вирус разделен на две “половини” които “половини” са програмирани да се търсят взаимно (една – друга) и когато се открият – да се съединят и да образуват вируса. Всяка (коя да е) “половина” поотделно е безобидна, но ако двете се съберат заедно, вирусът образува и се активира и нанася своя удар срещу софтуера.

Бинарни вируси са вирусите, които са написани на машинен език и също като биокомпютърните вируси са в две части които взаимно се търсят една друга. Това че са написани на машинен език ги прави малки и трудно засечими.

RAM вирусите са вируси, които само се размножават и седят в оперативната памет (RAM) и окупират голяма част от нея и не се улавят от антивирусните програми, сканиращи RAM за резидентни вируси. Те не причиняват никакви щети, но бързо и лесно се размножават. Тези вируси често пъти заставят програмата да не стартира и да изведе съобщение за недостатъчно RAM-памет, въпреки че компютърът в повечето случай има достатъчно количество RAM-памет, за да изпълни програмата

Companion вирусите са нещо средно между шегаджийските програми (joke programs), RAM-вирусите и размножаващите се вируси. Този тип вируси се записват в началото на програмата и при неиното изпълнение вируса задава някакъв въпрос. При правилен, отгвор вирусът стартира програмата. При грешен – вирусът или блокира компютъра, или го рестартира.

Вируси-убийци – по непотвърдени данни тази категория вируси не поврежда данни или каквото и да било друго, но убива оператора. Такъв вирус са използвали в КГБ като крайна мярка на защита на компютрите им през Студената война. Вирусът се е казвал “666” (няма нищо общо с разпространения глупав файлов “666” вирус, носещ същото име за заблуда)  и е обърквал до такава степен мозъчните вълни, че е причинявял невероятно главоболие и… смърт! Много любопитни хакери, кракери и американски експерти и програмисти са се опитвали да откраднат вируса, но никой още не е успял…

FAT Scrabmlers – тези вируси така разбъркват двете копия на FAT, че всичко, записано на диска, става негодно за каквито и да е манипулации. Двете Копия на FAT се разбъркват – всяко по различен начин (с цел максимални щети). Няма друг изход, освен форматиране от BIOS и след това предформатна подготовка с FDISK и повторно форматиране с Format /u /c /s.

Java вируси – това са вируси, които могат да заразяват само Java програми и заразяват всякакви компютри и операционни среди, защото се стартират не от ОС, а от браузъра.

Е – Mail вируси – особено актуална категория вируси. Разпространява се чрез електронна поща и използва адресната книга, за да нападне нови компютри.

WAP вируси – току-що появила се категория с един-единствен представител – “Timofonica”. Нападат GSM, Palm PC и лаптопи, ако те използват WAP. Засега няма данни за вредни кодове, но се очаква да се получи нещо като разбъркване на мрежите, сривове, раздуване на телефонни сметки, разпращане на телефонни номера или адреси.

Забележка: Вирусите за PC не могат да заразяват Power Machintosh и вирусите за Power Machintosh не могат са заразяват РС компютри, защото има разлики в интерфейса на двете групи хардуер. Двете групи са взаимно несъвместими. Тази забележка не важи за точка 28 (Java вирусите).

Шпионски и рекламен софтуер

Червеи (Worms) – програми, които се самокопират, но и заразяват други програми (не винаги причинявят щети).

Host червеи – имат нужда от локална мрежа, за да се самокопират и за да могат да функционират.

Net Worm – разпространява части от себе си по мрежа и има нужда от нея, за да може частите му да работят съвместно. Може да съществува и на единичен компютър, но се самокопира на различни места и/или дялове на хард диска.

Троянски кон – това са програми, които са скрити в други програми. Тази система е ефективна, докато основната програма върши нещо. Във фонов режим се имплантира вирус или се създават други проблеми. Пример за това е FreeWare програмата ProMail 2000 v. 1.02, която служи като оптимизатор на мрежовия трафик и разпределение на пощата. Програмата създава файла ACCOUNT.INI, в който се съдържат всички имена, пароли и привилегии за достъп на всички потребители и информация за степента на защита на мрежата, който файл се копира и копието му се изпраща като прикачен файл по електронна поща до създателя на програмата.

“Терористи” (Droppers) – програми, направени за заобикаляне на антивирусните защити. При създаване се използва мощна криптираща система със защитна цел. Тази криптираща система прави невъзможно откриването от антивирусни програми. “Терористите” най-често траспортират и имплантират други вируси.

Бомби – тези програми изчакват определено събитие на компютъра, което ще ги стартира и те ще инсталират вируса, който носят със себе си. Тези програми имат много и разнообразни начини на действие (все вредни) и се стартират от разнообразни събития в компютъра Ви или в определени дни.

INI програми – тези програми са във формат на стандартен INI файл. Много опасни и силно разрушителни. Модифицират се системните файлове на Windows. Това реално са вредни опции в “-.INI” файловете.

BAT инфектори – асоциират се с “-.BAT” файлове. Може да се асоцират всякакви унищожителни програми, съвместими с РС. Това е или елементарен BAT код, или е програма, която се извиква с модифицирани “-.BAT” файлове.

Автор: Димитър Табаков, Източник

811 views

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *