Aleksey's blog

Welcome to my world…

Opera – Speed Dial – 9+ елементи

Реших да си направя една нова категория в блога. Ще се казва How To. В нея основно ще пиша статии, в които обяснявам как се правят разни неща, свързани най-вече със софтуер и компютри. Неща за които примерно съм се измъчил доста докато намеря начин да ги направя. Първата такава статия ще я посветя на моя любим browser, а именно – Opera. Отдавна не съм привърженик на стандартния Internet Explorer. Бях известно време фен на Firefox, но когато направиха Opera безплатен реших да го пробвам… Признавам си, отначало ми беше малко мъгляв, Но… влюбих се… Вече го ползвам от 2 години ако не се лъжа и си го ъпдейтвам редовно и т.н. Ако не бъркам нещо, от версия 9.2 насам разработчиците вкараха една функция наречена speed dial , която на мен лично страшно ми харесва и като идея и като реализация. Аз обаче винаги съм се стремял да си “усъвършенствам” нещата, които ползвам (като софтуер) и затова скоро след като се запознах с тази функция, вече 9те (стандартни) полета за слагане на сайт не ми достигаха. Започнах да търся начини да ги увелича. Веднъж се зарових из разни форуми, където се даваха разни съвети, но всъщност не се получи моята идея тогава. Преди буквално 10 минути пак реших да си пробвам късмета и… воала! Намерих решението, и реших да го споделя и с вас. А ето и как става номера:
От менюто Help –> About Opera (ползвам английската версия) търсите Opera directory и отивате там. В тази директория търсите файла speeddial.ini и го отваряте с текстов редактор (notepad). Без да пипате изписаните до момента редове, слизате най-долу и добавяте следните редове:
[Size]
Rows=4
Columns=5

Този код ще ви даде 20 полета. Ако напишете:
[Size]
Rows=4
Columns=4

ще имате на разположение 16 и т.н. Следва рестарт на Opera и би трябвало вече да си имате колкото си нагласите елементи. Колкото повече слагате, толкова повече ви се товари машината, така че не прекалявайте.

Малко я написах като за малоумни хора статията, но се надявам все пак да е полезна и разбираема :)

927 views

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *