Aleksey's blog

Welcome to my world…

Шоколадът е здравословен!

Помните ли онази сцена във филма на Уди Алън “Sleeper”, в която главният герой е замразен за 200 години, буди се и първото нещо, което открива е, че шоколада и бананите са здравословна храна.

Може би, няма да ни трябват 200 години, защото според учените шоколадът е пълен с 5 пъти повече антиоксиданти отколкото чаша вино, без да броим разбира се белият шоколад. И за справка – широко разпространено е, че шоколадът съдържа много кофеин. Истината е, че той е в незначително количество. Добрите новини за любителите на сладкото изкушение са че 1/3 от мазнините в него са благоприятни за ниския холестерол.

Според учени в Пенсилвания, които подложили 22 души на експеримент, всекидневната употреба на 22 грама какао и 16 грама на черен шоколад, редуцира нивото на холестерола и позволява на организма да се пречиства по-лесно. Тъмният шоколад например съдържа повече феноли от всеки друг шоколад. Млечният такъв обаче съдържа повече мазнина и насища по-бързо, но пък и е по-вреден, затова наблягайте на черния шоколад. А защо не и на две ягоди , потопени в течен шоколад? Пак според учените съчетанието е здравословно. Те съветват винаги когато купувате шоколад, да избирате по-скъпия и по-качествения. Това според тях е гаранция, че няма да ви се наложи да си купите 5 парчета евтин шоколад, за да усетите истинския вкус.

Естествено, че е здравословен :) Винаги съм си го знаел.  Аз съм манияк на тема шоколад и изобщо всякакви шоколадови изделия и си го знам много добре това. Идеята ми беше да просветля още хора по този въпрос.  Ето го и източника на статията. Бях решил да напиша статия посветена на шоколада и случайно попаднах на тази статия (да бе, случайно беше!) А скоро ще направя и галерия пълна с всякакви вкусни шоколадови изделия :P

532 views

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *