Aleksey's blog

Welcome to my world…

Гигантски ускорител на протони може да погълне планетата

До черна дупка или машина на времето ще доведе пускът на Големия адронен колайдер, опасяват се учени

Големият адронен колайдер, създаден в Европейския център за ядрени изследвания в Женева, Швейцария, е вече готов. Пускът на гигантското съоръжение, над което работят учени от 50 страни, беше отложен от юли за наесен. Междувременно растат страховете, че уникалното гиганстко устройство в самото сърце на Европа ще доведе до катаклизъм. Апаратът представлява гигантски ускорител на протони с форма на пръстен с диаметър 27 километра. Съоръжението е зарито на дълбочина от 50 до 175 метра. Обшито е със свръхпроводящи магнити, охлаждани до минус 271 градуса по целзий.

Две групи частици ще се движат по пръстена в противоположни направления и ще се сблъскват почти със скоростта на светлината. Сблъсъка и останките след него ще изследват учените – това е целта на уникалния експеримент. Дали е възможно обаче апаратът да предизвика появата на черна дупка, която да разруши Земята? Учени от Хавай заплашиха, че ще съдят Европейския център за ядрени изследвания – ще произведат черна дупка, която ще погълне Вселената като баничка, твърдят хавайските специалисти.

Огромният пръстен на колайдера е зарит в един от най-гъстонаселените райони на Европа, на границата между Швейцария и Франция.

Защо им е на учените това чудо? Хората винаги са се опитвали да разберат как е възникнала Вселената, за това ще помогне експериментът, според известния британски физик Стивън Хокинг. Древният учен Аристотел е смятал, че Вселената няма начало и край. През 1915 г. общата теория на относителността на Алберт Айнщайн разрешава загадката: пространството и времето не са фиксирани на фона на ставащото в момента, а са динамични същности. Подобно на това, че няма земна точка, по-южна от южния полюс, няма време извън Вселената. Остава обаче един проблем: теорията на Айнщайн, описваща основните понятия, не се съгласува с други фундаменти на физиката на XX век – квантовата теория, описваща най-малките частици.

Учените очакват тази дилема да бъде разрешена с помощта на адронния колайдер – сблъсъкът на частици в него ще възпроизведе моментите, последващи Големия взрив. Според американския физик Майкъл Търнър гигантското устройство ще определи природата на пространство-времето и ще позволи на учените да разберат от какво е създадена Вселената и какви са механизмите на действие в нея. Главната задача на колайдера е откриването на тайнствената Хигс-частица, смята руският физик Виталий Гинзбург, носител на Нобелова награда. Неуловимата засега частица, наречена още Божия, носи името на английския физик Питър Хигс, предсказал съществуването й в края на 1960-те. Точно това е частицата, която придава маса на другите частици, смятат учените. Ако частицата не бъде открита, може да се окаже, че днешните възгледи за устройството на Вселената са грешни. Намирането на частицата Хигс ще бъде огромен научен успех и ще помогне за разкриването на тайната на гравитацията.

Възможно ли е ускорителят да предизвика черна дупка, която да погълне Земята? Според Стивън Хокинг е възможно сблъсъкът на частици в гигантския апарат да доведе до появата на малки черни дупки. Те обаче ще породят частици и ще изчезнат, няма никаква опасност за Земята, смята ученият. Гинзбург също смята опасенията от катастрофа за търсене на
сензация.

Няма ли все пак физиците да предизвикат нещо като Голям взрив в нова версия? Не, единодушни са учените. Според тях става въпрос за моделиране на условията след Големия взрив, създал Вселената. Специалистите са категорични, че човек не може да създаде нова вселена, нито ще разруши вече съществуващата. Теорията за Големия взрив е една от най-популярните във физиката. Според мнозина така е възникнала Вселената, която за нищожни части от секундата се е взривила и се е разширила от невъобразимо малка част, т.нар. сингуларност. Откъде обаче се е взела тази част, никой не знае.

Колайдерът в центъра на Европа не може да избухне като бомба, категорични са учените, въпреки че енергията от сблъсъка на отделните частици в него ще бъде много по-голяма, отколкото при термоядрен синтез. От удара на един протон в друг няма да бъде нанесена вреда на окръжаващата среда. Друг е случаят, ако наведнъж се сблъскат трилиони трилиони протони. Да се надяваме, че няма толкова в колайдера.

Има и друг интересен въпрос. Дали гигантският апарат няма да доведе на Земята гости от други измерения и времена? Сравненията на колайдера с машина на времето започнаха след статия на руския учен Игор Волович в авторитетното списание New Scientist. От разчетите на физика излиза, че сблъсъкът на частици в гигантския ускорител ще предизвика изкривяване на пространство-времето и ще се появят тунели, по които ще е възможно проникване в миналото. Сензационната идея бе доразвита от британската преса. Последва серия статии за появата на машина на времето и хора пътешественици. Остава да изчакаме, за да видим дали фантастичната идея ще се осъществи.
Докато не станат известни резултатите от експериментите на ускорителя, е твърде рано да се говори за пътешествия във времето, категоричен е проф. Волович. Просто изказах хипотеза, че част от енергията може
да изтече по тунели, обяснява ученият. Ако стане така, едва тогава може да се говори за машина на времето, и то за части от секундата, и то само за частиците, за микросвета. За света на хората идеята е съвсем непригодна, казва Волович.

В един от сайтовете в интернет е поместен часовник с вид на мина – той отброява дните до пуска на гигантския ускорител, до края на света. Устройството най-вероятно ще бъде пуснато пробно не по-рано от септември-октомври. Да се надяваме, че краят на света ще ни се размине и този път.

МАШИНАТА НА БОГА
Гигантският ускорител, известен като Голям адронен колайдер (LHC), е плод на 14-годишни усилия и струва към 4 млрд. швейцарски франка. В него се извършва насрещен сблъсък на елементарни частици с пределна скорост. Все още не е ясно какво именно може да стане в резултат на техния разпад или синтез.

Ускорителят е изграден от около 2000 магнита, чрез които ще става насочването на частиците. Контейнерите, в които са разположени магнитите, са пълни с течен хелий, който е с температура, близка до абсолютната нула – минус 273 градуса по Целзий.

Очаква се новият ускорител наистина ще успее да потвърди или отхвърли съществуването на бозона на Хигс (физиците го наричат частицата Бог) и дори да създаде изкуствена мини черна дупка. Във всички случаи обаче LHC ще даде много и важна информация за създаването на Вселената и защо тя е такава, каквато е. Всъщност каква ли е? ЦЕРН е европейска организация за ядрени изследвания, световен център за изследване на физиката на елементарните частици. Основан е през 1954 година и е пример за интернационално сътрудничество. В ЦЕРН се изследват въпроси, свързани със структурата на материята и силите на взаимодействие. Експериментите, които се правят тук, нямат аналог в историята на науката. Около 6500 учени, половината от областта на физиката на елементарните частици, идват да правят своите изследвания в ЦЕРН. Те представят 500 университета и около 80 националности. В ЦЕРН работят около 3000 души от различни области. България е член на ЦЕРН от 1999 година. Общо 93-ма български учени работят в ЦЕРН в момента, включително и по LHC. Сред тях има физици, инженери и компютърни специалисти. 28 български учени участват в разработването и инсталирането на 480-те камери, които са монтирани в детектора.

„Марица”

591 views

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *